Sitruunainen prinsessakakku

Kymmenen vuotta sitten elokuussa tein omiin valmistujaisiini prinsessakakkua. Taisi olla ensimmäinen kakkuni silloin, jonka päällystin marsipaanilla ja joka oli tavallaan lähtölaukaus tälle omalle leivontabuumilleni. Silloin kakun tekeminen oli yhtä kärsimystä. Marsipaania oli aivan kauhea kaulia. Se tarttui kaulimeen ja alustaan ja repeili koko ajan ja tomusokeria kului kilokaupalla. Silloin varmaan totesin ettei ikinä enää... Prinsessakakkua on sen jälkeen tullut tehtyä ehkä yksi tai kaksi kertaa ja paremmalla onnella. Viikonloppuna tein pääsiäinen mielessäni sitruunaisen prinsessakakun. Marsipaanin kanssa ei enää mennyt hermot ja kakustakin tuli ihanan raikas. 

Mikäli olet sitruunan ystävä niin kannattaa ehdottomasti koittaa tätä. Kokeile ainakin sitruunakiisseliä. Kiisseli sopii täytteeksi myös esim. kääretortun väliin. Tällöin kannattaa tuplata annos. Pohjan ja kiisselit voit valmistaa hyvissä ajoin edellisenä päivänä ja koota kakun hieman ennen tarjoilua, jotta kerma ei pääse kostuttamaan kuorrutetta. 







Pohja

3 kananmunaa
1 dl sokeria
1,5 dl erikoisvehnäjauhoja

Vaniljakiisseli

1 dl maitoa
1 keltuainen
1 rkl maissitärkkelystä
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa

Sitruunakiisseli

1 keltuainen
½ dl sokeria
½ sitruunan kuori
½ dl sitruunanmehua
½ dl vettä
1 rkl maissitärkkelystä
nokare voita

Lisäksi
2 dl vispikermaa

Kostutus
1½ dl vaniljasokerilla maustettua maitoa

Kuorrute

250 g keltaista marsipaania

Valmista ensin pohja. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Erottele keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Vatkaa keltuaiset ja sokeri keskenään vaaleaksi vaahdoksi. Vaahdota toisessa kulhossa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Yhdistä vaahdot ja lisää lopuksi joukkoon jauhot varovasti kaapimella sekoitellen. Kaada voideltuun vuokaan (halkaisija 18 cm) ja paista uunissa n. 30 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Anna pohjan jäähtyä kunnolla.

Valmista vaniljakiisseli. Sekoita kaikki aineet kattilassa ja anna kiehahtaa, jotta kiisseli paksuuntuu. Jäähdytä hyvin.

Valmista sitruunakiisseli edellisen tapaan eli sekoita kattilassa kaikki aineet voita lukuunottamatta ja kiehauta, jotta seos paksuuntuun. Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon pieni nokare voita. Anna jäähtyä kunnolla.

Kokoa kakku. Jaa kakkupohja kolmeen osaa. Kostuta pohjia maidolla. Levitä sitruunakiisseli kakun ensimmäiseen väliin. Lisää kiisseliä hieman enemmän kakun keskelle, jotta kakku saa pyöreän muodon. Vaahdota vispikerma ja lisää puoleen kermasta vaniljakiisseli ja sekoita tasaiseksi. Lisää vaniljakiisselivaahto seuraavaan väliin. Lisää loppu kermasta kakun päälle ja hieman sivuille, jotta marsipaani tarraan kiinni kakkuun. 

Kaulitse marsipaani ohueksi levyksi ja laita kakun päälle. 

Kakun voi koristella yksinkertaisesti tomusokerilla ja lisätä päälle pääsiäisaiheisia koristeita. 

Kommentit

  1. Mä muistan kanssa ihan ekan marsipaanikakkuni, oli kyllä ihan kamalaa yrittää tehdä sitä... :D Ihan älyttömän kaunis tämä kakkku, ja koristelu on niin ihanan pirtsakan keväinen! ♥

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Voisit tykätä myös näistä: